Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2007. augusztus

Teljesítőképessége határán a villamosenergia-rendszer

Lesz-e áremelés?

Az utóbbi hónapokban megszaporodtak a kedvezőtlen hírek a hazai villamosenergia-ellátással kapcsolatban. A fejlemények korlátozásokat és az ellátásból való időszakos kieséseket vetítenek elő, különös tekintettel az egyre szélsőségesebbé váló időjárásra. A szakemberek tartós megoldást csak egy új erőmű megépítésétől várnak, amire viszont az ország jelenlegi pénzügyi helyzetében kevés az esély. Az áramliberalizáció sem segít, a korlátozott határátlépő kapacitások miatt az esetleges áramimport az igényeknek mindössze néhány százalékát képes fedezni. Minden, a problémákat elfedni igyekvő politikai kommunikáció ellenére borítékolható a villamosenergia árának emelése. Hogy mit tehetünk mi, egyéni és kisfogyasztók? Próbáljunk meg takarékoskodni.


Egy tavaszi hír:

2007. május 21-én délután régen nem tapasztalt válságos órákat élt át a magyar villamosenergia rendszer. Kora délután több olyan erőművi, illetve hálózati üzemzavar következett be, amelyek miatt rövid időn belül mintegy 660 MW-nyi erőművi kapacitás esett ki a termelésből - közölte az MVM Zrt.

A forráshiányt a gyorsan mobilizálható tartalékok üzembeállítása csak részben tudta pótolni, továbbá nemzetközi kisegítésből sem sikerült megfelelő mennyiségű villamos energiát beszerezni, ezért a villamosenergia rendszer egyensúlyának fenntartásáért felelős Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) diszpécser szolgálata - az ilyen esetekre szolgáló szabályozásnak megfelelően - háromnegyed órán keresztül fogyasztói korlátozást volt kénytelen elrendelni, amit egyes fogyasztói területeknek a villamosenergia szolgáltatásból való időszakos kikapcsolásával hajtottak végre.

A fogyasztói korlátozáshoz vezető helyzet kialakulásában az üzemzavarok mellett közrejátszott az is, hogy a közüzemi igények számos fogyasztó közüzembe történő visszavándorlása következtében (tekintettel arra, hogy a közüzemi ellátás jelentősen olcsóbb a régióban tapasztalható versenypiaci áraknál) folyamatosan nőttek, továbbá, hogy a hazai villamosenergia- és teljesítmény igények a vártnál és a szolgáltatók által előre jelzettnél nagyobb mértékben növekedtek. Az elmúlt években tapasztaltaknál lényegesebb markánsabb a klimatizálás villamosenergia-igényekre gyakorolt hatása, ami a legutóbbi tapasztalatok szerint a teljesítményigényeket egyik óráról a másikra, akár 300 MW-tal is növelheti.

Ez az esemény is rávilágított a régiónkbeli források és a hazai tartalékok szűkös voltára. Több európai szolgáltató, illetve elemző társaság jelezte, hogy Európa szerte nehéz nyár és rendkívül magas árak várhatóak a villamos energia ellátás területén. A kapacitáshiány, a megnövekedett igények, a csökkenő import és az esetleges folyami vízhiány miatt a helyzet Magyarországon sem lesz kedvező.
(MVM ZRt.)

Egy koranyári hír:

2007. június 13-án a MAVIR ZRt. székházában tartottak megbeszélést a villamos-energia ellátás biztonságáért felelős és tenni tudó szervezetek képviselői. A krizisbizottság ülésére hírek szerint elsősorban azért kellett sort keríteni, mivel a magyar erőműrendszer nem tud lépést tartani a klímaberendezések rohamos térnyerésével.
(GKM)

A minisztérium beszámolója szerint a GKM, a Magyar Energia Hivatal, az erőművek, az áramszolgáltatók, a közüzemi ellátásért felelős MVM ZRt., a villamosenergia-kereskedők, a Környezetvédelmi Minisztérium, a katasztrófa-védelem képviselőiből álló Krízis Munkabizottság ülésének célja a villamosenergia-ellátás biztonságát veszélyeztető esetleges helyzetek kialakulásának megelőzése volt.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>