Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2010. március

"Honlap egy élhető holnapért"

Az olajár ismételt alattomos felkúszásával egyre többen fordulnak az alternatív, megújuló energiaforrások felé. A gombamód szaporodó internetes oldalak is jelzik a téma felkapottságát, sajnos, legtöbbjük kérészéletű. Üdítő kivételt jelent az
ujenergiak.hu, ami átlátható, a témához illeszkedő szerkezetével és rendszeres frissítésével kiemelkedik a hasonló oldalak közül. Hab a tortán, hogy - mint szerkesztőségünk megtudta - az oldalt térségünk alapos ismerője, mi több, szülötte gondozza. (Hajdú Péter barátunk - a szerk.)

A főoldal menüpontjai az alábbi sorrendben követik egymást: (zárójelben a kapcsolódó almenük pontjai)

- Hírek (rövid hírek - klímaváltozás - oktatás - rendezvények)
- Napenergia (napelem - napkollektor)
- Szélenergia (szélerőművek - házi szélturbinák)
- Vízenergia (vízenergia - életünk a víz)
- Földenergia (geotermikus energia - hőszivattyú)
- Bioenergia (biomassza - bioüzemanyag - biogáz)
- Technológiák (energiatárolás - autó, közlekedés - energiabarát építészet - hidrogén)
- Gazdaság (befektetés - üzlet - pályázatok)

A honlapon rengeteg, akár többnapos böngészésre is alkalmas friss információ, érdekesség van. Most csak kiragadok néhány általam érdekesebbnek vagy lényegesnek tartott bejegyzést, illetve a napelemiparról szóló cikket kivonatosan ugyan, de részletesebben is idézem.

Önfenntartó napház épül Spanyolországban

A Katalán Műszaki Egyetem (UPC) és a Barcelonai Építészeti Iskola diákjai bioklimatikus napházat terveznek és építenek. Az épület jelentősen kevesebb energiát használ egy hagyományos épületnél, s azt is megújuló energiából, maga állítja elő. (A épület az angol alacsony=low kifejezésből kapta fantázianevét - LOW3 - alacsony energiaigény+alacsony környezeti hatás+alacsony költség.)

A negyven diák által tervezett és kivitelezett épület integrált napelem- és napkollektor-rendszerével, illetve azzal, hogy újrahasznosított építőanyagokat és egyszerű technológiai rendszereket használ, képes biztosítani a környezetvédelmi és gazdasági fenntarthatóságot.

Fényes jövő előtt a napelem ipar Napelem olcsón ...>>>

2014-ra akár 30 gigawattnyi lehet a világ üzemelő napenergia kapacitása, áll az Európai Napenergia Szövetség (EPIA) tegnap napvilágot látott előrejelzésében.
Jelentősen, mintegy 6,4 gigawattal gyarapodott a napelem piac a tavalyi év során, s a teljes üzembeállított kapacitás elérte a 20 gigawattot. Az idei évben várhatóan 40 százalékkal emelkedik az üzembe állított kapacitás nagysága, az évi növekedési ütem pedig újabb 15 százalékkal emelkedik.

Németország a világ élén

Ahogy korábban, úgy a tavalyi évben is megmaradt Európa vezető szerepe, hiszen Németország - 2009-es 3 gigawattos növekedéssel és 9 gigawattos teljes kapacitással - továbbra is a világ vezető piaca. A visszatáplálási tarifák visszavágása egyelőre nem érezteti hatását, közép- és hosszú távon azonban számítani kell annak mérséklő hatására.

Hétszáz megawattos tavalyi kapacitásnövekedésével Olaszország a világon és a kontinensen is ezüstérmes. Helyezése nem meglepő, hiszen a dél-európai ország adottságai igen jók, ezért, illetve a támogató gazdaságpolitikának köszönhetően további fejlődés is várható.

Az európai dobogó harmadik fokára Csehország állhat 411 megawattos növekedéssel, de a támogatási politika változásának köszönhetően a várhatóan erős 2010-es évet követően a piac szűkülésére kell számítani.

Az európai élmezőnyben van még Franciaország (185 megawatt és 100 megawatt hálózatba még nem kötött), Spanyolország (60 megawatt). (Mi - illetve a kormány - pedig megint lemaradt, mint a borravaló. Pedig itt többet süt a nap, mint Németországban - a szerk.)

Új, energiatakarékos izzócsere program

Új, 450 millió forintos izzócsere programot indított a zöld tárca a klímavédelmi csomag következő elemeként.

(Külön érdekesség, hogy a zsámbéki székhelyű Létminimum Alatt Élők Társasága, mint közhasznú szervezet is nyert ezen a pályázaton, ami a rászorulók részére teszi lehetővé a meglévő izzók díjmentes cseréjét takarékosabb világítótestekre. Részletek következő számunkban - a szerk.)

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy az ujenergiak.hu honlap még a szakmabelinek is sok újdonságot, sokrétűen felhasználható információt tartalmaz. Külön kiemelném a témában kiírt aktuális pályázatok ismertetését és rendszerezését, ami ilyen formában ritkaság a hazai honlapok között.
Talán, hogy ne csak dícsérjek, annyit érdemes megemlíteni, hogy pontosabb forrásmegjelölés tovább emelné az oldal értékét.

Árkos Antal okl. villamosmérnök

VÉGRE KISÜTÖTT A NAP!
Használja ki Ön is!

Gyári új NAPELEM táblák mélyen a szokásos ár alatt többféle méretben és teljesítményben kaphatók, gyári garanciával.

2 EURO/WATT!!!

Kívánságra kiegészítő szolgáltatások: tanácsadás, pályázati segítség, tervezés, szállítás, szerelés, üzembe helyezés.

Tel.: 06-20-921-6851

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>