Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

II. évfolyam 3. szám 2005. március-április

Brüsszelnek tetszik a Talentis terv

A március 14. és 18. között Brüsszelben rendezett nemzetközi konferencián nagy sikert aratott a Talentis Program. Hanuta Dübner, az EU regionális politikájáért felelős biztosa levélben üdvözölte a kezdeményezést, s kifejtette, ez a terv is bizonyítja, hogy nem csupán a fejlett, de a frissen csatlakozott országokban is létjogosultsága van az ilyen jellegű kezdeményezéseknek.

A Magyarországi Régiók Hete című rendezvénysorozat fő témája a tudásalapú társadalom volt. Dr. Braun Gyula a Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseletének igazgatója megnyitójában hangsúlyozta, hogy a csatlakozás óta a mostani alkalom az első, hogy hazánk régiói bemutatkozhattak Európa előtt.

Dr. Kolber István a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte a tudásalapú társadalom jelentőségét és megteremtésének fontosságát az unióban és hazánk életében.

Kenyeres Sándor, a program alapítója előadásában ismertette a tudásközpont térségfejlesztési elképzeléseit. Az oktatási, információs és technológiai központot is magába foglaló program által generált gazdasági és társadalmi hatások (GDP-növekedés, munkahelyteremtés stb.) mellett az alapító beszélt az első fázisban megvalósuló mezőgazdasági klaszter, az Agrogate Hungary terveiről is. Jos Chabert az unió Régiók Bizottságának korábbi vezetője is elismerően szólt a magyarországi kezdeményezésről.

A konferencia harmadik napján a Talentis Programiroda a Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseletének segítségével workshopot tartott, amelyen a reménybeli befektetőknek mutatták be a program egészét, illetve az Agrogate Hungaryt.

Az ötnapos rendezvénysorozaton a hét magyarországi régió, valamint a Balaton régiójának képviselői mellett tizenhárom város küldöttsége; civil szervezetek, kistérségek, egyetemek és cégek szakemberei és küldöttei vettek részt. Szintén jelen volt a mintegy 260 meghívott regionális képviselet számos munkatársa, a brüsszeli nagy cégek képviselői, a lobbyszervezetek, az Európai Parlament több magyar képviselője, valamint az Európai Unió Regionális, Kutatási és Vállalkozási Főigazgatóságának szakemberei.


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>