Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2007. október

Levendula a téeszben
Nyugdíjasotthon épül Pátyon

Zsámbék felől Pátyra érkezve és a sportpályánál balra kitekintve már jóideje feltűnhetett sokaknak a környékbeli viszonylatban monumentális építkezés. Három többemeletes ház készül jó iramban, meghatározva a gyorsan fejlődő község látképét. Lapunk örömmel számol be minden olyan beruházásról, ami munkaalkalmat teremt a helybélieknek, ezért utánajártunk ennek a - divatos idegen szóval - projektnek is. A beruházó cég vezetőjétől az alábbiakat tudtuk meg:Zsámbék felől Pátyra érkezve és a sportpályánál balra kitekintve már jóideje feltűnhetett sokaknak a környékbeli viszonylatban monumentális építkezés. Három többemeletes ház készül jó iramban, meghatározva a gyorsan fejlődő község látképét. Lapunk örömmel számol be minden olyan beruházásról, ami munkaalkalmat teremt a helybélieknek, ezért utánajártunk ennek a - divatos idegen szóval - projektnek is. A beruházó cég vezetőjétől az alábbiakat tudtuk meg:

Pátyon, a volt TSZ területek helyén, a WJP Ingatlanforgalmazó és fejlesztő Kft. több mint 1 Mrd Ft-os beruházása révén valósul és nyit meg - terveink szerint már idén decemberben - a 150 főt magas színvonalon ellátó Levendula Emeltszintű Idősek Otthona.

Az otthon megvalósításával megújult a község ún. szociális épülete is, melyben a beruházó 600 adagos - a községet és a környékbelieket, illetve az idősek otthonát egyaránt ellátni szándékozó - konyhát és éttermet alakított ki. 2006. szeptemberétől kezdődően már ez a konyha látja el a helyi általános iskolásokat is. Az említett épületben, az idősotthon főépületétől elkülönítve egyidejűleg 20 krónikus betegségben szenvedő vagy ágyhoz kötött beteg ellátásár alkalmas ápolási részleg is működik majd.

A beruházónak köszönhetően megmaradt az a XIX. századi kúriaépület is, ami felújítását követően az újonnan épült idősek otthona főbejárata lesz. Az új épület 2 illetve 3 emeletes szárnyaiban 132 db 23 és 54 m2 közötti, döntően 1 szobás apartman lakás épül. Mindegyik lakrészhez különálló, akadály-, és csúszásmentes fürdőszoba, hűtőszekrénnyel, főzőlappal felszerelt minikonyha, erkély vagy előkert tartozik. A lakrészek 1, illetve 2 fő kényelmes együttélésére is alkalmasak. Az otthon által kínált apartmanok fekvéstől és mérettől függően 7 - 11 MFt közötti áron vásárolhatóak meg. Ezekre az apartmanokra az idős részére kizárólagos használati jogot jegyeztet be az eladó. A beruházó 1mFt kedvezményt nyújt a bekerülési összegből azon személyek részére, akik 2007. december 31-ig előszerződést írnak alá és fél éven belül az otthon lakói lesznek. Napi 7.500 Ft-os díj ellenében, lakrész megvásárlása nélkül is lehetőség van az otthonba való bekerülésre, a kínált szolgáltatások igénybevételére. Ez azoknak a családoknak lehet segítség, akik az idős rokon otthoni ellátását nehezen vagy egyáltalán nem tudják megoldani, nagyobb összeget nem áll módukban előre kifizetni.

Az épület földszintjén közösségi helyiségeket alakítottak ki. Könyvtárat, tornatermet, masszázs szobát, éttermet, orvosi rendelőket, egészségcentrumot. A pszichiátriai, fogászati-, vagy szemészeti kezeléseket ráadásul nemcsak az otthonban élők, hanem a helyi lakosok is igénybe fogják tudni venni. Az épületben 24 órás biztonsági- és nővérszolgálat - emeletenkénti nővérállomással - fog működni. Az otthon valamennyi lakója rendszeres orvosi felügyelet mellett többek között tangentoros fizioterápiás kezelést, masszázst is igénybe vehet.

Az épület egyik szárnyában egyidejűleg 22 fő ellátására alkalmas ápolási részleget alakítottak ki kétágyas, előszobás, klimatizált lakrészekkel, melyekhez WC, kézmosó, akadálymentesített fürdőszoba tartozik. Az itteni ellátásért napi 6.600 Ft-ot kérnek.

Az idősotthon közelében, a régi Várady kastély parkjában a beruházó cég tulajdonosai 5 telken 120 - 190 m2 közötti családi, illetve kétlakásos házat is építenek, melyeket 41 - 59 MFt között vásárolhatják meg azok a családok, akik zöld környezetre, nyugalomra, de a főváros közelségére vágynak.

A beruházó cégeknek köszönhetően alig van már nyoma a volt TSZ területeknek. Talán a Várady kastély sem válik az enyészet martalékává, parkja a műemlékvédelmi szabályok figyelembevételével, csendes, kertes házas övezetté válva újul meg.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>