Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2007. december

Nigerian scam - "Nigériai" levél

A cím magyarázatra szorul. A néhány éve terjedő szélhámosság első levelei Nigériából érkeztek - legalábbis azok feladási címe szerint. Szövegük nagyjából a következő volt: "… ez és ez vagyok, a néhai … törvényes elnök özvegye, akit pucssista lázadók elraboltak és meggyilkoltak. Nekem gyerekeimmel együtt vagyonunkat hátrahagyva menekülnöm kellett. Az Ön segítségével azonban hozzájuthatok a titkos bankszámláinkon lévő pénz egy részéhez. Fáradozását természetesen busásan megfizetem. …" Azóta a cikkünkben szereplőhöz hasonló tartalmú trükköket összefoglaló néven "nigériai csalásként" emlegetik.

Levelet kaptam a minap. Az Internetről levelet kapni nem olyan különleges érzés, mintha postás hozná, de azért megteszi. Főleg, ha jó hír van benne. Lássuk hát, először is a feladót. Mr. Salisu Ahmed. Hmm. Nem ismerem az illető urat, legalábbis nem emlékszem rá. Ha Önök sem ismernék, elárulom, hogy a levél fejléce szerint ő a Bank of Africa könyvvizsgálói és számviteli részlegének igazgatója. A bank Burkina Faso állam Ouagadougou városában székel. Létezik ilyen nevű afrikai állam, ilyen - nehezen kimondható nevű - várossal egyetemben.

FROM: MR.SALISU AHMED.
AUDITING AND ACCOUNTING UNIT.
BANK OF AFRICA (BOA)
OUAGADOUGOU BURKINA-FASO.

Dear Friend,
(PRIVATE & CONFIDENTIAL)

I am Mr. Salisu Ahmed the Director in charge of auditing and accounting section of Bank of Africa (BOA) Ouagadougou Burkina-Faso in West Africa. With due respect and regard I have decided to contact you (miért pont engem???) on a business transaction that wil be very beneficial to both of us at the end of the transaction. During our investigation and auditing in this bank, my department came across a very huge sum of money belonging to a deceased person who died on 31st October 2003 in a plane crash and the fund has been dormant in his account with this Bank without any claim of the fund in our custody either from his family or relation before my discovery to this development.

Tovább olvasom a levelet, a hangzatos megszólítás felkeltette a figyelmemet, nyilvánvalóan a levélíró szándéka szerint. Az első bekezdésben Salisu (vagy Ahmed?) úr elmondja, hogy egy - mindkettőnk számára előnyös - üzleti tranzakció ügyében keresett meg. Kiderül, hogy a bank belső felülvizsgálata során a könyvizsgáló részleg hatalmas összegre bukkant. Az összeg tulajdonosa repülőgépszerencsétlenségben 2003 október 31-én elhalálozott. A számla azóta is alszik, a rajta található összegért mindeddig sem a család, sem más nem jelentkezett. Salisu úr ezután biztosít arról, hogy ezt az információt titokban tartotta eddig azért, hogy sikeresen lebonyolíthassa az üzletet. (milyen üzletet, el akarja lopni a pénz???) Az összeg 14 és fél millió dollár. (nem tudom a napi árfolyamot, de durván kétszázzal számolva az közel hárommilliárd forint). A levélíró nyilván nem optimalizálta szövegét keleteurópai viszonyokra, az említett összeg tized(század)része is komolyan megmozgatná a célba vett "befektettők", jobban mondva áldozatok fantáizáját.

Although personally, I keep this information secret within myself to enable the whole plans and idea be Profitable and successful during the time of execution. The said amount was U.S $14,500,000.00 (FOURTEEN MILLION FIVE HUNDRED THOUSAND UNITED STATES DOLLARS ONLY).

A továbbiakban Salisu úr elmondja, hogy egyedül is végig tudná vinni az ügyet, de a dolog nem fér össze a közszolgálati pozíciójával. (vajon Magyarisztánban hányan inognának meg az ő "helyzetében"?) Tájékoztat továbbá arról, hogy az ügylet teljesen kockázatmentes, a honorárium pedig 40% lenne úgy, hogy a költségeket természetesen ő fedezné. (még a telefonszámlát is)

I will not fail to inform you that this transaction is 100% risk free. On smooth conclusion of this transaction, you will be entitled to 40% of the total sum as gratification, while 5% will be set aside to take care of expenses that may arise during the time of transfer and also telephone bills, while 55% will be for me.

Ezután kéri, hogy lépjünk vele kapcsolatban a fent e-mail címen, illetve egy megadott telefonszámon. Ebben az esetben haladéktalanul el fogja küldeni az akció lebonyolításához szükséges további adatokat, ugyanakkor felhívja a figyelmet a teljes titoktartásra.

Eddig Salisu úr levele az igencsak kecsegtető - vagy inkább gyanúsan előnyös? - ajánlattal. Bizonyára sokunkban felvetődik a kérdés, mi történik, ha felvesszük a kapcsolatot a levél feladójával és igent mondunk az enyhén szólva is kedvező - 14 millió dollár negyven százaléka is több, mint egymilliárd forint - lehetőségre. Volt, aki utánajárt, legközelebbi cikkünkben erről is beszámolunk. Olyan is volt, aki balszerencséjére komolyan vette a dolgot és teljes megtakarított pénzét kicsalták tőle.

Az internetes árverések - vatera, e-bay - növekvő elterjedtsége nemrég ezen a területen is meghozta a maga nigériai csalását. Afrikai vevők licitálnak a felajánlott termékekre jó áron, majd elküldtetik azokat maguknak egy jónevű nemzetközi futárszolgálattal. Átvállalják ugyan a tetemes fuvarköltséget, de hivatkozva mindenféle adminisztratív nehézségekre a feladóval megelőlegeztetik azt. A gyanútlan eladó - a busás haszon reményében - általában hajlik a dologra. Ezt követően azonban búcsút mondhat a pénzének és a feladott árunak egyaránt.

Árkos Antal tonio@zsambekimedence.hu
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>