Tel.: 20-921-6851
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu
2022 december

Neuropátia-szűrés indult Budaörsön

Októbertől a budaörsi diabetológiai szakrendelés neuropátia-diagnosztikai és -ellátó centrumként is működik. A profilbővítést a Wörwag Pharma közel négymillió forint értékű eszközadománya teszi lehetővé. Az ellátást a budaörsiek közfinanszírozott formában vehetik igénybe.

a cikk a kép után folyatódik )


A vizsgálóberendezést dr. Ábel Tatjána (b) és dr. Oraveczné dr. Kiss Éva vette át dr. Kádár Évától (j), a Wörwag Pharma ügyvezető igazgatójától. Fotó: Urbán Ádám


Dr. Oraveczné dr. Kiss Éva és dr. Ábel Tatjána diabetológus főorvosok szakmai irányításával neuropátia-diagnosztikai tevékenység indult a budaörsi diabetológiai szakrendelés keretében októberben. A „Pest Megyei Neuropathia Centrum – Budaörs TritonLife” működésének lelke az a 3,6 millió forint értékű Neurométer® vizsgálóberendezés, amelyet a Wörwag Pharma adományozott és telepített a helyszínre.

A neuropátia-ellátást az ellátási területhez tartozó budaörsi és herceghalmi lakosok a közfinanszírozott diabetológiai szakrendelés keretében, az ellátási területen kívülről érkezők diabetológiai magánrendelés keretében tudják igénybe venni a Budaörsi Egészségügyi Központban.

Neuropátia számos okból alakulhat ki, de leggyakoribb oka a diabétesz. A magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, romlik az idegszövet anyagcseréje is. Ez kezdetben az idegburok, később az idegrost pusztulásához vezethet, ezért rendkívül fontos a szénhidrátanyagcsere-zavar rendezése, a vércukor beállítása. A neuropátia súlyos következménnyel járhat, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Legrettegettebb szövődménye a diabéteszes láb, aminek következtében több ezer lábamputációt végeznek évente hazánkban. Érzékeny műszerekkel végzett rendszeres szűrésekkel ugyanakkor a betegség könnyen, már korai stádiumban felismerhető.

Oraveczné Kiss Éva szerint a neuropátia korai felismerésével évente 3-4 ezer amputációt lehet megelőzni, a betegség előrehaladása pedig hatékony gyógyszerekkel megállítható. Az új centrumban a modern terápiás lehetőségekkel nemcsak a betegséget kezelik, hanem a fájdalmak csökkentésével, megszüntetésével a beteg életminőségét is javítani tudják.

A neurométerrel történő vizsgálat számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, a kezelés hatékonysága utánkövetéssel ellenőrizhető. A szűrővizsgálat teljesen biztonságos, és nem okoz fájdalmat. A Wörwag Pharma a tesztekhez az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad teszteket és a szenzoros neuropátia szűrésére szolgáló diagnosztikai készletet is adományozott a vizsgálóberendezés mellé.

A Wörwag Pharma 1998 óta építi országos neuropátia-diagnosztikai hálózatát, támogatja a centrumok kialakítását és az ott dolgozó szakemberek képzését, korszerű diagnosztikai eszközöket biztosít a rendelők számára. Ennek a munkának eredményeként jelenleg több mint húsz felnőtteket ellátó neuropátia-centrum működik országszerte – a hálózat évente 6-8 ezer beteg szűrését teszi lehetővé –, ehhez csatlakozik a most elindított Pest Megyei Neuropathia Centrum Budaörsön.

[keretes] A neuropátia paradoxona, hogy az alapvető, védő érzőfunkciók károsodnak, és/vagy kóros fájdalomérzet jelenik meg. Ez a szenzoros (érzékszerveket érintő) idegkárosodás, amelyhez motoros (mozgásszerveket érintő) idegsérülés is társulhat. A betegség másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Az autonóm szó ebben az esetben azt jelenti, hogy az akaratunktól függetlenül működő idegeket érinti a betegség; károsodhat a szív, a gyomor, a belek, a húgyhólyag, a nemi szervek, az izzadságmirigyek működése.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>