Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2010. augusztus

Nem félnek a német napelemes cégek2010. július elsején új szabályozás lépett életbe Németországban a napelemek által termelt villamosenergia átvételi árát illetően. Az áramszolgáltatók számára törvényileg előírt kötelező hosszútávú átvételi árak csökkentek, amivel a német költségvetés ártámogatásból adódó terhei is csökkennek. Pontosabban az áramfogyasztók terhei, mivel az ártámogatást az áramár egy részéből fizetik. A támogatáscsökkenést ugyanakkor jórészt - vagy teljes egészében - fedezi a napelemek árának világszerte tapasztalható csökkenése. A szabályozás változását a Süddeutsche Zeitung 2010. július 10/11-iki számának cikke alapján ismertetjük.

A téma hazai aktualitását az adja, hogy egyrészt a német támogatás így is jóval magasabb az itthoninál (pontosabban, itthon nincs semmilyen támogatás a napelemekkel termelt áram átvételi árában), másrészt a hírek szerint szó van arról, hogy az új kormányzat ártámogatási rendszert alakít ki az íly módon megtermelt villamos energiára, támogatandó a napelemek hazai elterjedését és segítve a mára szinte teljesen padlóra küldött magyar villamosipart.

Michael Bauchmüller "Von Panik keine Spur - Pániknak semmi nyoma" című cikke azzal indít, hogy - noha csökken a napelemes áramtermelés támogatása - az elemzők szerint tovább javulnak a cégek kilátásai. Majd rátér a konkrét számokra:

"Die Förderung soll nun in zwei Schritten gesenkt werden. Rückwirkend zum 1. Juli gibt es für Photovoltaik-Strom vom Hausdach zunächst 13 Prozent weniger, zum 1. Oktober kommen noch einmal drei Prozentpunkte obendrauf. Die Kürzung wird sich dann auf 16 Prozent addieren - jene Summe, die auch die Koalition gefordert hat. Wer also nach dem 1. Oktober Solarmodule aufs Dach schraubt, erhält künftig für jede Kilowattstunde gut 33 Cent - statt zuletzt 39 Cent."

A támogatáscsökkentés két lépésben megy végbe. Július 1-től a háztetőkről származó napelem-áram támogatása 13%-kal csökken, ehhez október 1-étől újabb 3 % jön, így éri el a csökkentés a 16%-ot. Ezt az összeget támogatta a koalíció is. Vagyis aki október 1. után szerel napelemeket a háza tetejére, a jövőben kilowattóránként 33 eurocentet kap majd a jelenlegi 39 cent helyett. (Ez még mindig jóval több, mint az áramszolgáltatóként változó, de nagyjából 20 centes áramár - a szerk.)

Ähnlich sieht es für Anlangen in Gewerbeparks aus. Zum Juli gehen die Vergütung um 12 Prozent zurück, zum Oktober werden es 15 Prozent sein.

Und Solaranlagen auf Ackerflächen werden keinen Cent Förderung mehr bekommen, sehr zum Arger vieler Landwirten. Vor allem im Süden waren Solarparks auf Ackerflächen zuletzt wie Pilz aus dem Boden geschossen. Die Sonnenernte ist dort gut.

Hasonlóan néz ki a helyzet az ipari parkokban is. Júliustól 12%-kal esik vissza a támogatás, októbertől a mérséklés már 15%-os lesz. Ugyanakkor a szántóföldi épületeken elhelyezett napelemes rendszerek egyetlen cent támogatást sem kapnak a továbbiakban, (új telepítésű rendszerek esetén - a szerk.) a gazdák nagy bosszúságára. Különösen Németország délebbi területein járva tűnhet fel a rengeteg, napelemekkel borított gazdasági épület.

A cikk további részében a szerző a jövőbeni esélyeket latolgatja. A támogatások további csökkenése borítékolható, mértéke azonban attól függ, hogy teljesít majd a német napelem-ipar.

"Einstweilen sind die Prognosen sehr günstig. So rechnet das Bundesministerium derzeit für das Gesamtjahr 2010 mi 6000 Megawatt neuer Solar-Kapazität. Zum Vergleich: 2008 waren 2000 Megawatt ans Netz gegangen, 2009 dann schon fast doppelt so viel - so sieht Zuwachs aus. Vor allem ein scharfer weltweiter Wettbewerb hätte in den vergangenene zwei Jahren die Preise sinken und die Nachfrage wachsen lassen."

A jövőbeli kilátások kedvezőek. A (környezetvédelmi) minisztérium 2010-re 6000 Megawatt új napelem-kapacitással számol. (3 Paks egy év alatt!)
Összehasonlításként: 2008-ban 2000 Megawatt új kapacitást helyeztek üzemben, 2009-ben pedig majdnem a dupláját - ennyi a növekedés. Az éleződő nemzetközi verseny következtében az elmúlt két évben csökkentek az árak, az igények pedig nőttek.

Fontos, hogy Kedves Olvasóink megértsék, itt nem arról van szól, hogy az állam az itthon már "jól" megszokott módon felrúgja saját egyezségeit és menet közben változtatja meg a szabályokat. Az új német szabályozás csak az újonnan telepített rendszerekre vonatkozik, ha valaki 2000 nyarán rakta tele házának tetejét napelemekkel, az továbbra is az akkori szabályozás szerinti 54 centet kapja kilowattóránként a szerződés kifutásáig, vagyis még legalább tíz évig.

Összeállította: Árkos Antal okl. villamosmérnök

www.napelemolcson.hu

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>