Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

Megtakarítás napsütésből
(2005. november)

Olvasóink már minden bizonnyal észrevették, hogy rendszeresen visszatérünk napjaink egyik - ha nem éppen a legfontosabb - kulcskérdésére, az energia témakörére. Ha megoldást nem is tudunk a növekvő árakra és a sokak szerint feltartóztathatatlanul közeledő krízishelyzetre nyújtani, igyekszünk minden előremutató kezdeményezésről hírt adni. Az átadott létesítmény ugyan a Duna tőlünk átellenes oldalán van, de a rendszer kivitelezője, a Gaiasolar Kft. gyermelyi székhelyű, ami térségünk vonzáskörzetéhez tartozik.A gödőllői Szent István Egyetemen november 8-án ünnepélyes külsőségek között, Hatvani György államtitkár-helyettes és Dr. Molnár József rektor, valamint további mintegy kétszáz szakmabeli és érdeklődő jelenlétében Dr. Farkas István egyetemi tanár, a Fizika és Folyamatirányítási Tanszék vezetője hivatalosan is használatba vette azt napelemes rendszert, aminek létrehozását egy elnyert EU-s pályázat tette lehetővé.

A rendszer csúcsteljesítménye 9,6 kW, ami önmagában nem túl sok, viszont egyedülálló a maga kategóriájában abban a tekintetben, hogy fejlett mérő- és regisztrációs alrendszereket tartalmaz, ezáltal módot nyújt komoly tudományos kísérletek elvégzésére valamint arra, hogy az egyetem jövendő mérnökei üzem közben ismerkedhessenek meg a megújuló energiaforrások nyújtotta előnyökkel és az ilyen rendszerek működésével, üzemeltetésével.

A 186 db napelem összfelülete 150 m2. Több gyártó többféle típusát is felhasználtak, ami lehetővé teszi összehasonlító mérések elvégzését is.

A rendszer hálózatra kapcsolt üzemmódban dolgozik és az üzemeltetők számításai szerint éves viszonylatban mintegy nyolcszázezer forintnyi elektromos energia megtakarítását teszi lehetővé a kollégium számára, melynek tetején a napelemeket elhelyezték.

Az ünnepélyes megnyitó záróaktusaként két műszaki jellegű előadás hangzott el. Dr Seres István - a Szent István egyetem tanára - ismertette a rendszer előkészítésével és a kialakításával kapcsolatos feladatokat és terveket. A második előadásban Véghely Tamás - a GAIASOLAR Kft. ügyvezetője - bemutatta a kivitelezési munkálatok tervezési és megvalósítási fázisait.

Talán nem túlzás ha azt mondjuk, ez egy történelmi pillanat: Magyarország első kisérleti, oktatási-demostrációs "naperőműve" megkezdte működését.

Árkos Antal okl. villamosmérnök
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>