Tel.: 20-921-6851
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu
2018. február

Király Lőrinc (1940-2008) emlékkiállítás megnyitó a Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont kiállítótermében (a kiállítás március 19-ig megtekinthető 8h és 17h között)Kungl György iskolaigazgató és Holnapy Dénes Márton atya igazgatóhelyettes jelenlétében Melocco Miklós Zsámbékon élő Kossuth díjas szobrászművész nyitotta meg a kiállítást és méltatta Király Lőrinc kőfaragó-restaurátor változatos és alkotásokban gazdag életpályáját.

Számtalan kiváló mű hirdeti Lőrinc – ha mondhatom így, hiszen a barátom volt – keze munkáját országszerte, de távolabb is. Csak néhány példa, messze nem a teljesség igényével: az Országház és a Mátyás templom sok, a felújítások során újrafaragott szobra és díszítőeleme, Melocco Miklós számos alkotása, vagy – hogy utolsó jelentős munkáját említsem, a fertődi kastély díszkútjának többszázéves minta alapján történő rekonstruálása dícséri szakértelmét. (életpályáját a kiállítás részletesen bemutatja)

Embernek, barátnak is kiváló volt, egy apró történet csupán jellemzésére: A zsámbéki utca, ahol lakott, akkoriban még nem kapott nevet. Lőrinc egyszer bent járt a polgármesteri hivatalban ügyeket intézni, eközben megkérdezték tőle, van-e tippje utcanévre. "Király utca van már Zsámbékon?" – kérdezte. "Még nincs" – hangzott a válasz. Ezzel el is dőlt a kérdés. Ettől kezdve Király Lőrinc a Király utca 1-ben lakott.

Árkos Antal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>