Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2010. augusztus

Díjlovas Magyar Bajnokság a Zsámbéki-medencében

2010. augusztus 20-22-ike között Pátyon, a Bellandor Lovas Központban rendezik meg a 2010-es Díjlovas Magyar Nemzeti Bajnokságot.

A mintegy kettőszáz induló között megtalálhatók a Londoni Olimpiára aspiráló magyar díjlovasok is. A versenybíráskodást külföldi versenybírók végzik. A médiák közül megjelenik számos tévécsatorna, valamint néhány rádióadó. (Továbbá szerény újságunk. Részletes beszámoló következő számunkban - a szerk.)

Felvétel a Bellandor Lovasközpont tavalyi megnyitójáról - a cikk a kép után folytatódik


A Pátyi Bellandor Lovasklub megpályázta a 2010.évi Országos Magyar Bajnokság rendezési jogát. A 2009. évi versenyek jó visszhangja, a pálya és a szolgáltatások minősége meggyőzték a Magyar Lovas Szövetség Díjlovas szakágát, hogy itt kell megrendezni 2010. augusztus 20-22-ike között, Szent István ünnepén, a Nemzeti Bajnokságot. A Bellandor lovas központ európai szintű létesítmény, 2 fedett lovardával és 2 nyitott nemzetközi pályával.
(Részletes program: www.bellandor.com)

A magyar lovassport évek óta dinamikusan fejlődik. A díjugrató és díjlovas szakágban mintegy 7000 igazolt versenyző van. Magyarországon a közeljövőben indítják a ,,Lovasnemzet" programot, ahol a kiemelt jelentőségű díjugrató, díjlovas és díjhajtó sportág mellett a lovaglásnak, mint tömegsportnak az elterjesztése a cél. A programmal az ország turisztikai vonzerejét kívánják növelni.
Külön hangsúlyt kap a gyermek és póni lovassport fejlesztése. Ebben a sportágban rendezi meg idén októberben a Bellandor Kft. a Gyermek és Pónilovasok Országos Szövetségével közösen a Magyar Bajnokságot.

A Díjlovas Magyar Nemzeti Bajnokság 4 bajnoki száma közül háromban a szponzor neve alatt hirdetnek bajnokot.
A Bellandor Lovas Központ várja a nézőket, a támogatókat és mindazokat, akik hisznek a jövőben.
A belépés díjtalan!

Tudja-e Ön,

- Hogy Magyarországon 6000-nél több igazolt lovas versenyző van?
- Hogy a golf, a labdarúgás és a tenisz után a lovaglás az egyik legnagyobb médiaértékű sportág?
- Hogy a gyermek és póni lovassportban a Bellandor által rendezésre kerülő 2010. évi Magyar Bajnokságon (2010. okt. 8.) 500 induló lesz?


Támogatók

A rendezvényt jelentős összeggel támogatja többek között Páty község önkormányzata, valamint Mervó József, akinek sportszeretete és ebből fakadó szponzorációs tevékenysége (labdarúgás, sakk stb.) jól ismert a környékbeliek előtt.


Legyen a lovaglás tömegsport!

Részletek egy hosszabb interjúból, ami Andor Ákossal, a Bellandor Lovasközpont tulajdonos-ügyvezetőjével készült

"Kilenc éve mentem nyugdíjba, de még soha ennyit nem dolgoztam, mint az utóbbi években. Egész életem erről szólt: ez a lovarda a gyerekkori álmom."

Korábban mivel foglalkoztál?


Negyvenöt évet töltöttem el a mezőgazdaságban, bár hivatalosan gyógyszerész vagyok. Létrehoztam egy biotechnológiai gyárat, mely aminosavat gyártott. Később alapítottam egy vállalatot, mely ennek a gyárnak a melléktermékeiből takarmánykiegészítőket és koncentrátumokat állított elő. Ennek eladásából építettem fel a lovardát.

Honnan a lovak iránti szeretet?

Kisgyerekkorom óta lovagolok. Öttusáztam is, ahol a lovaglás és a vívás volt az erős számom. Vívásban eljutottam a válogatottságig. Mai napig büszke vagyok arra, hogy olyan emberekkel versenyeztem együtt, mint pl. a magyar köztársaság elnöke, Schmitt Pál.

Miből épült fel a komplexum?

Lovardánk saját forrásokból épült fel, mivel az előző két kormányciklusban semmiféle állami vagy önkormányzati támogatás nem volt új sportlétesítmények építésére.

Mivel foglalkozik a lovarda?

Tizenhárom saját és körülbelül negyven bértartott lovunk van. Oktatunk is: két és fél éves kortól hetven éves korig foglalkozunk lovasokkal. Terápiás lovaglást is szervezünk beteg gyerekek részére. A Magyar Lovas Szövetség oktatási központnak is kijelölte a lovardát: az Európai Unió által is elfogadott bizonyítványokat adunk ki. A lovardához szorosan kötődő Bellandor Lovas Sportegyesület másfél éve működik, és versenyek szervezésével foglalkozik.

Hogyan állnak a Magyar Díjlovas Bajnokság előkészületei?

Bővítjük a nézőteret, és meg kellett csinálnunk néhány kisebb beruházást is. Napi ötszáz emberre számítunk. Itt rendezi meg Páty község a Szent István napi családi programokat is.
A Magyar Bajnokságot csak szponzorok segítségével tudjuk megrendezni, de nehéz támogatót találni: kevesen vannak, akik bíznak abban, hogy ez az ország talpra áll.

Látszik a fény az alagút végén?

Magyarország idegenforgalmi szempontból a gyógyturizmus mellett a lovas turizmussal tudna labdába rúgni, de ehhez politikai akarat kell. Ugyanolyan tömegsport lehetne Magyarországon a lovaglás, mint Ausztriában a síelés. Nem kellene hozzá sok, hogy egész Európa ide járjon lovagolni.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>