Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2006. február

Folyik az Agrogate-építkezés

Az Agrogate néven ismertté vált 70 hektáros beruházás induló, tizennyolc hektáros ütemének első épületét várhatóan áprilisban vehetik birtokba a bérlők. A beruházás teljes kiépülésekor jelentős munkaadóként jelentkezik a regionális munkaerőpiacon.


Az első csarnok 2006. február közepén


Amint arról már tavalyi utolsó számunkban beszámoltunk róla, elindult a Talentis első nagy fejlesztése, az Agrogate. A munkálatok azóta is folynak, s úgy tűnik, az első csarnokot már idén tavasszal birtokba vehetik a bérlők. Herceghalom és Zsámbék közigazgatási határán, de még herceghalmi területen létesülő első építményben az agrárium és az élelmiszeripar legkülönbözőbb képviselőit várják a beruházók.

A tervek szerint az első tizenötezer négyzetméteres csarnokot követően az igények szerint azonnal képesek elindítani a második, ugyanekkora épület munkálatait. A tavaszra elkészülő csarnokkal induló beruházásból nő ki néhány éven belül az az agrárközpont, amelyben helyet kapnak a kereskedelem és finishing, az élelmiszer-feldolgozás, az élelmiszerlogisztika, a termelés, továbbá a felsőoktatás kitelepülő részlegei, illetve a tudományos kutatás műhelyei.

Az elképzelések szerint az épületek félemeletén 1000-3000 négyzetméteren kapnak majd helyet az irodák. S hogy a megtelepülő cégek minden igényét kielégítsék, olyan emeltszintű szolgáltatásokat biztosítanak majd, amelyek elősegíthetik a megtelepedett vállalkozások munkáját. Így közös használatú területek, konferencia termek, igény esetén könyvelési, adatkezelési szolgáltatások mind elérhetők lesznek a bérlők számára. De hoszszú távon bankokat is telepítenek ide, s a vendéglátó egységek, és szálláshelyek is rendelkezésre állnak majd.

Az elképzelések szerint a mezőgazdasági kutatással foglalkozó Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Rt. 2007 tavaszában költözik az Agrogate területére. Várhatóan 5-8 év alatt alakul ki az az agrárklaszter, amely igen fontos szerepet tölt majd be a hazai "agráripar" fejlesztésében. Teljes kiépülésekor Magyarország első agrárklasztere 4-5000 munkahelyet létrehozva jelentősen javítja a környező települések versenyképességét is. Középtávon az itt gyökeret verő vállalkozások a beszállítói hátteret is gyorsan megtalálják a jól fejlett kistérségben.

Hajdú Péter
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>