Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

II. évfolyam 1. szám 2005. január

A projektek éve: 2005

A 2003 májusában meghirdetett Talentis Programról számos, néhol egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot az elmúlt másfél évben. Rövid interjúnkban arra kértünk választ dr. Takács Ernő programigazgatótól, mikor láthatunk valami konkrét fejlesztést a Zsámbéki-medencében.

- Mivel magyarázza, hogy az elmúlt 18 hónapban sokszor ellentmondásos hírek jelentek meg a programról?

- 2003 májusában, a program hivatalos bejelentését követően egyfajta csodavárási hangulat alakult ki körülöttünk. Pedig nem mi vagyunk a csoda, nem is az általunk létrehozott kht., hanem mindannyian együttvéve tehetünk "csodát." Mindazok, akik ebben a térségben élnek, és hajlandók a régió előrelépéséért összefogni: polgárok, civil szervezetek, vállalkozások, önkormányzatok. Hogy ellentmondásos hírek jelentek meg? Ez talán természetes. Hiszen nem sok olyan beruházásról adott hírt a média mostanában, amely két évtized alatt több, mint tízmilliárd eurót szeretne megmozgatni. Ahhoz pedig, hogy egy ilyen beruházás sikeres legyen, sok előkészítő munkára van szükség. Programunk a húsz éves terv ütemezése szerint halad: 2004 a tervezés és a strukturálódás éve volt.

- A fő vádpont, hogy másfél év alatt egyetlen beruházás sem indult el.

- Ennek roppant egyszerű oka van. Szabályozási Tervek és építési engedély nélkül nem lehet egyetlen beruházást sem elindítani. A tavalyi év folyamán három településsel - Etyek, Herceghalom, Mány - a helyi elképzelések és a Talentis Program összehangolásával településenként közös fejlesztési programot dolgoztunk ki, illetve készítünk jelenleg is. Etyeken és Mányon jelenleg is folyik a szabályozási tervek véglegesítése, amelyek alapján konkrét építési terveinket elkészíthetjük, illetve pályázatokra is beadhatjuk azokat. "Archinovum" címmel kiírt pályázatunk első fordulója ősszel fejeződött be nagy sikerrel, februárban pedig a nyilvánosság elé lépünk a már konkrétumokat tartalmazó második forduló eredményeivel. A pályázat különlegessége, hogy ez volt az első hazai regionális tervpályázat, amelyben nem egyetlen településsel kellett az építészeknek foglalkozni, hanem egy mintegy 50 km2-es régióban kellett gondolkodniuk.

- Hallhatnánk valamit idei terveikről?

- Legfontosabb ezévi célkitűzésünk, hogy a TALENTIS-program három alappillérének mindegyikéből - oktatás, kutatás-fejlesztés és technológia - elinduljon egy-egy projekt. Idén a tulajdonunkban lévő mintegy 400 hektáron az említett három község közigazgatási területén kezdünk konkrét építkezésekbe. Herceghalomban - ahol a helyi testület már a szabályozási tervet is elfogadta - mintegy 50-70 hektáron ún. agrárklaszter létrehozását tervezzük. Itt kutatás-fejlesztési, képzési, - kiemelten felnőttoktatási -, illetve agrártevékenység zajlana. Szintén Herceghalomban alakítunk ki egy regionális Felnőttoktatási Központot, s itt kap majd helyet a Talentis Innovációs Központ és Inkubátorház is. Ez utóbbi sajátossága, hogy - elsőként hazánkban - nem egyszerűen kezdő vállalkozások számára biztosítja az infrastrukturális hátteret, hanem kifejezetten az alkalmazott kutatásokban, illetve a tudásiparban sikereket remélő kis- és középvállalkozások válláról veszi le az infrastrukturális gondokat. Ezzel párhuzamosan az innovációs központ keretein belül kívánjuk létrehozni a már működő hazai Science Parkok és tudásbázisok hálózatát. Ettől a rendszertől azt reméljük, hogy a tudásvagyon összefogása révén jobban hasznosul a magyar szürkeállomány, mindannyiunk hasznára. Etyeken a helyiekkel és a szakemberekkel egyrészt egy szabadidő (üdülési, felfrissülési, pihenési) turisztikai fejlesztésen, másrészt az új Dávid-major területén megvalósuló majdani egyetemváros kialakításán dolgozunk. Mányon pedig az 1-es és az M1 utak által határolt területen ipari-technológiai övezet kialakítását kezdjük el.

- Mire számíthatunk még 2005-ben?


2005 a projektek és a medence éve lesz. A hangsúly a Zsámbéki-medencén lesz, hiszen maga a beruházás is itt valósul meg. Vezetőink is jelentősen több időt töltenek itt, s rendezvényeink döntő többsége is a medencében lesz. (Amint kialakul a végleges program, a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin olvasói az elsők között ismerkedhetnek meg vele.) Idén számos, a turisztikával kapcsolatos programunk is elindul. Így közös kiadványokban népszerűsítjük a régió látványosságait, információs pontokat hozunk létre, ahol az ide látogatók folyamatosan hozzájuthatnak a számukra szükséges információkhoz. Egy szóval idén nyáron, vagy legkésőbb ősszel már sokkal több konkrétumról tudok majd beszámolni.

Koller Pál


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>