Tel.: (36)20-921-6851
Postadresse: H-2073 Tök Pf. 10.
E-mail: zeitung@zsambekimedence.hu

II. Jahrgang 6. Ausgabe 2005. August

2. EU Szeminárium – ezúttal Hessenben

Talán még néhányan emlékeznek rá kedves Olvasóink közül, hogy 2003-ban – még az Uniós csatlakozásra való felkészülés jegyében – tartalmas és érdekfeszítő előadássorozatot szervezett az akkori zsámbéki önkormányzat és polgármesteri hivatal, együttműködve Wettenberggel (Hessen tartomány), Zsámbék és Tök települések testvérvárosával. A négynapos konferencia, mely váltott tolmácsolással magyar és német nyelven folyt, annyira sikeres volt, hogy a résztvevők megállapodtak a folytatásban, 2005 második felére helyezve azt, mondván, hogy ekkor már az időközben végbement EU csatlakozásunk kezdeti mérlegét is megvonhatjuk.

A 2003-as konferencia fő szervezői már nem dolgoznak a zsámbéki önkormányzat kötelékében, de a szervezés ettől függetlenül – sőt, talán éppen ezért – lendületesen folyik. Igaz, a munka nagyja most inkább német partnereinkre hárul, akik a tematika összeállítása során udvariasan és nagyvonalúan alkalmazkodtak az itteniek kéréseihez és érdeklődési köréhez.

A Zsámbéki-medence Magyar-Német Barátság Egyesület – az érintett településeken folytatott egyeztetések után – az alábbi témajavaslatot terjesztette elő, amit német barátaink már az általuk kiválasztott szakelőadók névsorával együtt igazoltak vissza. Valamennyi javasolt témának komoly aktualitása van vagy lesz a közeljövőben, ezért érdemes a konferenciát figyelemmel kísérni, megfontolva és figyelembe venni előttünk járó német barátaink tapasztalatait.

A 2005-ös Zsámbék-Tök-Wettenberg EU Konferencia és Szeminárium tervezett tematikája a következő:
(Időpont 2005. október 8-10.)

- Krofdorf-Gleibergi elkerülő út építése 1994/95-ben, előzmények
- Szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás
- Család- és gyerekbarát önkormányzat
- Iparterület, ipari park
- A (németországi) önkormányzatok számvitelének átalakítása 2007-től (az EU szabályozás értelmében azonos lesz a vállalkozásokéval – a szerk.)
- Korszerű technológiák a lakosság tájékoztatásának szolgálatában
- Megújuló energiaforrások, helyi támogatások
- Regionális önkormányzatok létrejötte Németországban, a wettenbergi példa
- A helyi és regionális sajtó szerepe a tájékoztatásban
- Az EU előírások hatása a helyi építési és egyéb szabályzatokra

A konferenciáról hang- és képfelvétel készül, ezek, valamint az előadások egyéb anyagai – szövegek, képek, táblázatok, bemutatók stb. – reményeink szerint digitalizált formában is hozzáférhetők lesznek. A konferenciával kapcsolatos érdeklődésükkel, kérdéseikkel kérem, forduljanak bizalommal hozzánk az egyesulet@zsambekimedence.hu e-mail címen. A legfrisebb információkat megtalálják a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin honlapján (www.zsambekimedence.hu)

Árkos Antal
Zsámbéki-medence Magyar-Német Barátság Egyesület
Zurück zum Beginn der Seite... >>>
Zur Titelseite des Schambeker Becken Regionalen Nachrichtenmagazins ... >>>