Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2007. december

Svarc - avagy a bor meg a víz

"Aszondja" a budapesti pénzügyminiszter, hogy fel kell lépni a feketegazdaság ellen. (idősebb olvasóink talán emlékeznek a Szabad Európa Rádió szóhasználatára, soha nem magyar kormányról, hanem következetesen budapesti kormányról beszéltek). Szóval azt mondja az illető, hogy fel kell lépni, fel fognak lépni a feketegazdaság ellen.
Mondtak már ilyet mások is, régebben is, többször is. Mi változott? A foglalkoztatási adatok az elmúlt egy évre visszamenőleg semmiképpen. Ha ez a "fellépés" sikeres lett volna, annak az adatokon látszani, a legális foglalkoztatottságnak pedig növekednie kellene. De nem akar, az Istennek sem. A regisztrált munkanélküliek száma sem csökken, pedig egy részük - vélhetően - feketén dolgozik.
Miből adódik össze a fekete- vagy árnyékgazdaság? Egy része nyilvánvalóan bűnözés, áfacsalás, jövedékiadó-csalás, csempészés, tiltott áruk kereskedelme (fegyver, kábítószer stb.) - ezek ellen a megfelelő hatósági eszközökkel el kell járni. Kérdés, hogy a gyengélkedő magyar közigazgatás képes-e lépést tartani a korszerű informatikai háttérrel, profi jogi, közgazdasági és számviteli tanácsadókkal felvértezett nagystílű bűnözőkkel, a pillanatok alatt létrehozott, átírt, eladott majd megszüntetett cégekkel, képes-e nyomon követni az off-shore cégek, az internetes bankszámlák mozgását?
A másik része szintén bűnözés, másfajta ugyan, nem is olyan nagystílű, de szintén sok pénz forog. Gondoljunk pl. a színesfém-kereskedelemre, az eltűnő köztéri szobrokra, épületdíszítésekre, vasúti sínekre. Itt a felderítés egyszerűbbnek tűnik, talán a szándék hiányzik, ami mögött akár magánérdeket is sejthetnénk, ha mi olyanok lennénk. A harmadik műfaj a színtiszta - politikai és/vagy hatósági - korrupció. Megtörtént eset: barátomat hívták, hogy maradt még egy kis pályázati keret, induljon. Tetszett is volna neki a dolog, de miután régóta itt él, rutinból visszakérdezett, mennyi a tarifa. Hetven (!) százalék - mondták a "jóakarók". Még egyszer leírom, harminc százalékot kapott volna a támogatott, a "maradék" került volna úgymond visszaosztásra. Sokat megélt barátom szó nélkül tette le a telefont, de nyilván van olyan cég, ahol ilyen-olyan okból még így is megérheti a dolog. Ezen nem fog az egyébként nagy vihart kiváltott képviselői illetményemelés-tervezet változtatni. Ha valaki döntésképes embert megkeresnek egy ötvenmillás bőrönddel, hótt mindegy, hogy hatszáz vagy nyolcszáz a bruttója. Ha olyan, el fogja fogadni. (esetleg magában morog egy kicsit: kis pénz is pénz…). Más kérdés, hogy az ország jelenlegi helyzetében - hárommillió "mélyszegény", vagy ötmillió szegény, kinek melyik változat tetszik jobban - önjelölt vezetőink javadalmazásának bármiféle növelése egyszerűen arcátlanság.
Apropó, feketegazdaság. Valami olyasmit olvastam mostanában, hogy ennek a derék, tisztaságot és hótiszta fehérséget szorgalmazó pénzügyminiszternek volt régebben egy cége. A cégnek meg valami áfa-ügye, pont a már említett ötvenmillás nagyságban. Ja, hogy már elévült, meg különben sem tudott róla? Bocs.

Árkos Antal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>