Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2007. április

A polgármester bemutatkozik
Danóczy Balázs, Telki

A 2006. október 1-jei önkormányzati választások eredményeképpen a Zsámbéki-medence több településén új polgármester került az önkormányzat élére. Most induló sorozatunkban őket mutatjuk be.Mióta él Telkiben?
Már jóideje el szerettünk volna költözni Budapestről. Alaposan feltérképeztük a pesti és a budai agglomerációt. Telki első látásra a szívünkhöz nőtt. Telket vettünk és építkezni kezdtünk. 2002 óta élünk itt családommal.

Mi az eredeti szakmája?
Közgazdász vagyok és kommunikációs szakember.

Mikortól beszélhetünk helyi közéleti szerepléséről?
Az építkezés befejeztével már volt rá idő, hogy figyelemmel kísérhessem a helyi közéletet. Eljártam testületi ülésekre, a községi rendezvényekre. 2005 elején két barátommal létrehoztunk egy helyi közösségi portált. Ennek működtetése során sok új személyes kapcsolatra és bizonyos ismertségre tettem szert. A portálnak jelenleg 762 regisztrált felhasználója van (köztük lapunk, melyet a portál üzemeltetői elfogadtak ilyen értelemben Telki lakosnak - köszönjük. A szerk.) Ez - tekintve, hogy mintegy 900 háztartás van a településen - közel teljes lefedettséget jelent.

Mikor gondolt először a polgármesterségre?
Eleinte semmiképp. A fent említett ismertség következtében azonban egyre többen vetették fel, hogy támogatnának. 2006 nyarán döntöttem arról, hogy vállalom az indulást, illetve siker esetén a polgármesteri megbízatást.

(A 2006. október 1-jei polgármester választás eredménye Telkiben:
Szavazásra jogosultak száma: 1986 fő
Szavazáson részt vett 1308 fő
Danóczy Balázs 855 szavazat, (67,86%)
Baltási Gábor 405 szavazat, (32,14%)

Milyen örökséget vett át?

Távol álljon tőlem bármifele visszafelé mutogatás, de az elmúlt hónapok során ért néhány - meglehetősen kellemetlen - meglepetés. A településre több előnytelen szerződés pénzügyi terhe nehezedik, ezek felülvizsgálata és lehetőség szerint korrekciója folyamatban van. A megoldásokon komoly szakértői csapat dolgozik, de az ügyek megnyugtató lezárásáig nem kívánok a részletekről beszélni.

Mondana azért példát?
A választások előtti hetekben történt a faluban olyan "kampányaszfaltozás", aminek a szerződéses körülményei, valamint a kivitelezéssel kapcsolatos kérdései a mai napig lezáratlanok. A szennyvíztisztító beruházással kapcsolatban is van még jó néhány tisztázandó kérdés, itt azonban a partner cég konstruktív hozzáállásának is köszönhetően békés úton tudjuk megoldani a helyzetet.

A szennyvíztisztítóról jut eszembe: az elmúlt időszakban a két, egymással határos település (Telki és Budajenő - a szerk.) külön építette meg a maga rendszerét. A beruházás "szép" példája volt az együtt-nem-működésnek. Milyen most a viszony?
Mindkét település sokat tanult az esetből. Mindkét helyen új faluvezetés van, a viszony kimondottan jó, folyamatosan tájékoztatjuk egymást az ügyekről, új fejleményekről.

Ezt örömmel hallom. Már csak azért is, mert sok, kistérségi jelentőségű ügyben van lehetőség közös fellépésre. Ilyen például a Budakeszi-Telki-Budajenő-Perbál főút közvetlen összeköttetésének megteremtése az M1-es autópályával Herceghalom irányában. Van-e ebben az ügyben új fejlemény?
A kérdést természetesen folyamatosan napirenden tartjuk. Új fejlemény egyelőre nincs, következő lépés a nyomvonal meghatározása lesz.

Van-e más, régiós jelentőségű összefogás, melynek Telki is részese?
Nálunk is - mint a Zsámbéki-medence legtöbb településén - nagyon kemény az ivóvíz. Páty, Telki és Budajenő közösen tervezi, hogy szükség esetén szolgáltatót vált, és a lágyabb víz érdekében a három falu közös pályázatot írt ki a szolgáltatóknak.

Tudomásom szerint az oktatás bizonyos területein is vállaltak kistérségi szerepet.
A Telki Iskola koordinálja a logopédiai, és gyógytestnevelési ellátást a medencében. Sajnos, az ismert okok miatt ennek finanszírozási helyzete is romlott.

Ha már szóba került a finanszírozás, milyen most a költségvetés helyzete?
Telki község 2007-es költségvetésének főösszege 969 millió Ft. Ez az összeg többszáz millióval kevesebb a 2006-osnál. (2006: 1384 millió Ft) Ebből 466 millió felhalmozás, 415 millió működési költség.

Mik az új faluvezetés által megjelölt közvetlen feladatok?
Meg szeretnénk határozni a gazdálkodás legfontosabb mérföldköveit, pl. a működési hiányt, vagy az eladósodottság maximálisan megengedhető mértékét.

…és a távolabbi célok?
Sokszor elhangzik a médiában, hogy Telki Magyarország egyik leggazdagabb települése. Ez igaz lehet, ami az itt élők jövedelmi helyzetét illeti, de semmiképpen nem vonatkozik az önkormányzatra. Már csak azért sem, mert a növekvő elvonások következtében a helyben maradó személyi jövedelemadó aránya 8%. Ez régen még 40% volt. Nekünk is vannak gondjaink persze, bár ezek a gondok sokszor másfajták, mint amikről a kistelepülésekkel kapcsolatban hallunk.

Mondana példákat?
Sok helyen pedagógusokat küldenek el, iskolákat zárnak be. Nálunk - szerencsére - jóval az országos átlag fölött van az egy családra jutó gyerekszám, a három gyerek átlagosnak tekinthető, de nem ritka a négy vagy öt gyerek. (szinte az egész Zsámbéki-medencében ez a tendencia, hála Istennek - a szerk.)
Ebből a "problémából" adódóan nekünk folyamatosan fejlesztenünk kell az óvodai, iskolai infrastruktúrát, hogy a szülők ne legyenek kénytelenek gyermeküket máshol elhelyezni. Ha egy gyerek máshol jár óvodába, iskolába, annak nem lesznek Telkiben igazi gyökerei, nem fog később sem szorosan kötődni a településhez.

Mik a fejlődés távlatai, hogyan kívánja magát Telki a jövőben jó értelemben eladni, divatos szóval pozícionálni?
Telki község legnagyobb előnye, hogy levegője kiváló, ugyanakkor közel van a fővároshoz. Ezért - hűen az ismert, de sokszor háttérbe szoruló mottóhoz, miszerint első az egészség - az egészséges környezet nyújtotta előnyöket kívánjuk előtérbe helyezni. Telkit egészségmegőrző-, sport- és rekreációs centrummá kívánjuk az elkövetkező években fejleszteni, értelemszerűen az ehhez szükséges infrastruktúra kialakításával együtt. A dolog természetéből adódóan kínálkozott az együttműködés az országos ismertségű Telki Kórházzal, melynek vezetésében jó partnerre leltünk.

Köszönjük az Olvasók nevében, hogy lapunk rendelkezésére állt és jó egészséget, kitartást kívánok Önnek az elkövetkező időszakra.
Köszönöm én is, és igyekszem a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin olvasóit magam is tájékoztatni, amennyiben Telkiben közérdeklődésre számot tartó esemény történik.

Árkos Antal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>