Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2006. február

A lakosság 85%-a a szélerőmű parkok mögött

A magyar népesség túlnyomó része támogatja a megújuló energiaforrások szerepének növelését, főleg azért, mert a többség attól tart, hogy az oroszországi gázzal kapcsolatos bizonytalanságok miatt növekedni fognak az energiaárak - derül ki abból az országos reprezentatív felmérésből, amelyet a Callis Energetika Rt. megbízásából 2006. január 6-a és 10-e között készített a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet.

Szélkerekek a parndorfi (Ausztria) szélerőmű-parkban. 2005. november 18.

Bármennyire is politikai szempont a lakossági gázár alacsonyan tartása, a lakosság 75%-a úgy véli, hogy az orosz gázszolgáltatás esetleges bizonytalanságai miatt háztartásának energiaköltségei nőni fognak - a népesség 22%-a biztosnak, 53%-a valószínűnek tartja ezt -, bár a többség nem számít 10%-ot meghaladó emelkedésre.

Az energiaellátás biztonságát veszélyeztető energiamérleget a szakértők is tarthatatlannak tartják, mivel a felhasznált energiahordozóknak közel a felét tette ki tavaly a földgáz, és ezzel Magyarország a második helyen áll az európai országok között, ráadásul a gáz 80 %-át importálnia kell, ebből 70 %-ot közvetlenül az orosz Gazpromtól. Ennek orvoslását többen a megújuló energiaforrások nagyobb arányú alkalmazásában látják, és ezt támogatná a lakosság túlnyomó része is. A kevéssé használt energiaforrások közül a legtöbben a szélenergia (34%) és napenergia (32%) nagyobb arányú kiaknázását támogatnák.

A lakosságnak markáns véleménye van arról is, hogy milyen energiatermelési módok kímélik jobban a környezetet: 80 % válaszolt erre a kérdésre úgy, hogy a szélenergia környezetbarátabb a fatüzelésnél vagy más hulladékok elégetésénél. Nagyjából ugyanilyen arányban (78%) tartják hihetőnek azokat a számításokat, amelyek szerint 400 nagyobb teljesítményű szélerőmű legalább 700 ezer háztartás energiaszükségletét is biztosíthatja.

A válaszadók 67 %-a szerint annak, hogy a szomszédos Ausztriában számos szélerőmű üzemel, míg Magyarországon csak 15, az az oka, hogy a politikusok és a hagyományos erőművek vezetői nem támogatják szélerőművek létesítését. A népesség 20%-a gondolja azt, hogy nem politikai vagy gazdasági érdekekről van szó, egyszerűen az ország természeti adottságai nem teszik lehetővé, hiszen nem fúj eléggé a szél. Ennek ellenére még a szélerősségben kételkedőknek is több mint 80 %-a, a teljes népességnek pedig a 91%-a támogatja, hogy több szélerőmű legyen Magyarországon. Ha a kérdés nem általában vonatkozik a szélerőmű-építésre, hanem úgy szól, támogatná-e 400 nagyteljesítményű szélerőmű felépítését, ha ez környezetbarátabb lenne, csökkentené az oroszországi gázzal szembeni függőséget és csak kicsit (1,5 %-kal) drágítaná az áram árát: még ebben az esetben is 85 %-a támogatja a 700 ezer háztartás energiaszükségletét biztosító szélerőmű parkok építését.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>