Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2007. február

Tisztelt Várbarátok!

Az Aggteleki Nemzeti Park területén - a szlovák határ közelében - a festői Szögliget község fölött emelkedő Szádvár romjai több mint háromszáz éve elhagyatottan állnak, hatalmas területét bozót nőtte be, veszélyeztetve a még megmaradt falakat.


fotó Molnár Tamás, rajz Ferenc Tamás

A 2006 őszén alakult Szádvárért Baráti Kör elhatározta, hogy e káros folyamatot megállítja, és ezt a nagyközönség előtt szinte ismeretlen várat újra látogathatóvá teszi. Ennek érdekében 2006. október 21-23-án a Kör tagjai önkéntes munkán vettek részt, melynek célja - együttműködve az Aggteleki Nemzeti Park munkatársaival - a felesleges növényzet megritkítása, eltávolítása volt.

E tevékenység elvégzése nélkül nem lehetséges az állagmegóvás, láthatóvá válnak majd a növényzet által eddig eltakart magas falak, és előkészítésül szolgál majd a továbbiakban a felmérési munkálatokhoz.

A hatalmas feladat elvégzése érdekében a sikeresnek bizonyult kezdeményezést a Baráti Kör 2007. március 16-17. napján megismétli.

A megelőző napon, március 15-én a szögligeti megemlékezések keretében fogjuk felavatni a várat ismertető tábla a várhegy tövében, a ,,Szalamandra-ház" mellett. Minden érdeklődőt, támogatót szívesen fogadunk, legyen szó szakmai, anyagi támogatásról, avagy segítségről a bozótirtásban.

Szállás, étkeztetés előzetes kérésre megoldható! Érdeklődni lehet a
www.szadvar.hu oldalon lévő e-mail címen, illetve a 06-30-219-87-52-es telefonszámon.

Találkozzunk március közepén Szádvárban!
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>