Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

II. évfolyam 7. szám 2005. szeptember

Dr. Bognár András pátyi polgármester Három a feladat

Három legfontosabb feladatunk az ingatlanfejlesztés és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra kialakítása, a szennyvízcsatorna rendszer újjáépítése, valamint a község költségvetéséhez jelentős mértékben hozzájáruló ipari parki fejlesztés - foglalta össze lapunknak a pátyi önkormányzat legfontosabb teendőit dr. Bognár András polgármester.

A falu vezetőjétől megtudtuk, hogy Páty korábbi képviselő-testületei a magyarországi kistelepülések előtt álló fejlődési lehetőségek - ipari park létesítés vagy lakópark építés - közül az utóbbit választották. Ennek köszönhetően az 1990. évi mintegy kétezer fős lakosságszám idén januárra 5410-re emelkedett. További lakóterület-fejlesztések is várhatók az elkövetkezendő néhány esztendőben, így az előző testületek döntései értelmében 8000 fő körül maximálták a község lélekszámát.

A 2002. október 15-én, még az előző testület által megszavazott rendezési terv több mint ötven hektárt nyilvánított lakóterületté. Hatályba azonban nem lépett, mert az előírt infrastrukturális fejlesztések még nem valósultak meg. A község négy különböző részén található területek 3-4 nagyobb és 30-40 kisebb tulajdonos kezében vannak. Az önkormányzat a beruházások megindulásához szükséges összes teendőt végrehajtotta: elkészültek a vázrajzok, minden teleknek megvan a helyrajzi száma stb., így most már a tulajdonosok és az ingatlanfejlesztők közötti egyezség kérdése, hogy mikor indulhatnak a beruházások. Az infrastrukturális fejlesztéseken túl a beruházás elindulásának feltétele, hogy a fejlesztésbe bevont terület minden négyzetmétere után 650 Ft-ot fizessen be az ingatlanfejlesztő a község kasszájába.

Miután a lakosságszám ilyen mértékű bővülése igényli az intézményhálózat növekedését is, a falu közigazgatási területén tervezett golfpálya megvalósulását a község támogatásához kötötték: mintegy 300 millió forinttal segíti a községet a beruházó cég.

A közeli jövőben megoldásra váró másik feladat az elavult szennyvízcsatorna-hálózat kiváltása egy korszerűbb rendszerrel. A polgármester lapunknak elmondta, hogy 1994-ben érthetetlen módon vákumos rendszert terveztek. A falu földrajzi adottságai egyértelműen gravitációs csatornahálózatot indokoltak volna, amely nemcsak olcsóbb lett volna, de üzemeltetése is egyszerűbb és költségkímélőbb. Sajnálatos, hogy a vákumos rendszer 300 aknájából kispórolták a monitoring (ellenőrző - a szerk.) rendszert. Vagyis csak "szabadfüles" (motoros csapat járja a rendszert, és füllel ellenőrzi, hogy működnek-e a szivattyúk) információ van arról, hogy egy-egy aknában éppen működőképes-e szivattyú, vagy sem. Éppen ezért havi 3-4 millió forintba kerül a rendszer működtetése.

A polgármester a közelmúltban megbízta a Fővárosi Csatornázási műveket, hogy vizsgálják felül a csatornahálózatot. Az eredmény lesújtó: az alig tíz éves rendszer legfeljebb még két-három évig működőképes, s addig meg kell oldani a község szennyvízelvezetését, mert a jelenlegi gazdaságosan nem javítható. A testület döntése értelmében ezért éppen jelenleg zajlik az a közbeszerzési eljárás, amelynek során egy 603 milliós kölcsön segítségével komplett rendszer beruházóját választja ki az önkormányzat.

Ebből a jelentős kölcsönből azonban nem csupán az új szennyvíztisztítót és a csatornahálózatot építi ki a község, de a vízellátási rendszerben is két jelentős beruházás várható. Egyrészt a víztározó kapacitás bővítésével 2-3 napos tartalék biztosítását akarják elérni, másrészt egy 100m3/óra kapacitású központi vízlágyító beépítésével javítani a vízminőséget Pátyon. Ez utóbbi üzembe helyezésével a jelenlegi 24-26 német keménységi fokról 16 fokra csökkentik a kemény tatabányai vizet. Ez családonként - a melegvízkészülékek csökkenő meghibásodásán keresztül - évente több tízezer Ft megtakarítást jelent.

A község életében nagy jelentőséggel bír a jelenleg már működő M1 üzleti park a Sasfészek tó mellett, ahol neves cégek telepedtek meg. Az önkormányzat elképzelései szerint még további területeket szeretnének hasonló célra hasznosítani. Az autópálya környezetében újabb 100 hektár körüli területet kívánnak gazdasági célra igénybe venni. A torbágyi út mentén már 5-6 hektáron működik a Gilan és a Johnswill Kft., velük szemben pedig - a "Verdung" területén - az OTP 2,5 hektáros beruházást tervez.


A Johnsvill Kft. pátyi telephelye

A jelenlegi 130 milliós helyi adóbevétel az újabb gazdasági hasznosításra szánt területek benépesülésével további 4-500 millióval növekedhet, ami jó alapot adhat a község további fejlődéséhez. Az önkormányzat a területek átsorolásával már megtette, amit megtehetett az ilyen irányú fejlődés biztosításához, most már tulajdonosok és beruházók egyezségére van csak szükség, hogy elindulhassanak a beruházások. Sokat lendítene a befektetői hajlandóságon, ha a következő kormányzati ciklusban végre-valahára megépülne a Sasfészek-tónál tervezett pátyi lehajtó, közvetlen kapcsolatot teremtve ezáltal a község és az M1-es autópálya között. (a lehajtóról és más térségi infrastrukturális fejlesztések terveiről előző számainkban olvashattak - a cikkek megtalálhatók honlapunkon)

Árkos Antal - Hajdú Péter


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>