Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2008. november

Napelemes bázisállomás a Pannonnál

A budaörsi székhelyű Pannon ZRt. (leánykori nevén Pannon GSM) régóta elkötelezett támogatója a megújuló energiaforrások felhasználásának. Egy újabb, a Zsámbéki-medence tágabb vonzáskörzetében megvalósított sikeres példáról olvashatnak az alábbiakbanNapkollektorral felszerelt bázisállomást épített a Pannon a Fejér megyei Baracskán. A 17 napelem-panel az adótorony energiafelhasználásának felét biztosítja.
A Pannon idén áprilisban, a Föld Napja alkalmából jelentette be, hogy 2011-ig 24 százalékkal csökkenti éves szén-dioxid kibocsátását. A hálózati infrastruktúra felel a vállalat energiafelhasználásának jelentős hányadáért, így a napenergiával működő bázisállomások létesítése az egyik első lépés a vállalás teljesítése felé.
A tizenhét napelem-panel névleges teljesítménye egyenként 160 Wp, a hazánkban jellemző fényviszonyokkal kalkulálva a napelemek az évi 10-11 kWh fogyasztású bázisállomás energiaigényének mintegy felét képesek fedezni. Egy, a baracskaihoz hasonló bázisállomás üzembe helyezésével évente 2,2 tonna szén-dioxid kibocsátástól lehet megóvni a környezetet. Napelemes adótornyok felállítása pillanatnyilag csak hosszabb távon térül meg, de az energiaárak növekedésével mindinkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások. A rendszert a Szélkerékcentrum
(www.szelkerekcentrum.hu) tervezte és építette
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>