Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2010. május

Napelem a Pátyi Piacon

Érdekes műszaki színfoltja volt a legutóbbi Pátyi Piacnak. Egy zsámbéki mérnök-vállalkozó napelemes bemutató standot rendezett be a babaruhák és a virágpalánták között. A képen látható tesztpéldány hazai gyártású, leszámítva természetesen a monokristályos napelem cellákat.

(a cikk a kép után folytatódik)

(A napelem-cellák gyártása a félvezetőgyártással analóg módon történik, egy ilyen gyár beruházási költsége milliárd felett van - dollárban. Ettől még lehetne ilyen Magyarországon is, de erre mostanában kevés esély látszik. Ezért a sajnálatos "természetesen" kitétel. - a szerk.)

A kísérleti modul maximális teljesítménye közel 25 Watt, a leadott feszültség 4,5 Volt. (egy cella 2,75 W-os és 0,5 Voltos). (A képen látható módon a modul alján kihagyott üres hely reklámszöveg céljára szolgál, az értékesítésre gyárott daraboknál ott is napelem-cellák vannak.)

Két darab ilyen napelem elvisz egy kisebb tévét, ami most, a Foci VB közeledtével igazán gyakorlatias felhasználásnak tekinthető. Természetesen akkumulátor közbeiktatására is szükség van, mert a nap nem mindig akkor süt, amikor szeretnénk. Erre a célra azonban akár egy már gyengébb indítási teljesítményű gépjármű akkumulátor is megfelel, a töltő pedig csupán néhány ezer forintos tétel.

A felületkezelt alumínium keret és a 3 mm-es üveg már a bemutató darabnak is teljesen gyári jelleget ad, de a legvonzóbb az egészben az ára. A napelem-cellák világpiaci áresése valamint a hazai összeszerelés lehetővé teszi a modulok mindeddig példátlanul alacsony, 2 Euro/Wattos (ca. 560 Ft/W) áron történő forgalmazását. Ez az eddig ökölszabályként alkalmazott ezer-forint-wattonként számításhoz képest óriási előrelépésnek tekinthető.

Ezzel a megvalósított napelemes rendszerek pénzügyi megtérülési jelentősen lerövidül, ésszerű alternatívát kínálva ezáltal a lakossági beruházók, építtetők számára is. Azokon a helyeken pedig, ahová az áramszolgáltató csak horribilis összegű hálózatfejlesztési hozzájárulás befizetése után hajlandó csak "elvinni a villanyt", ott a napelemes áramtermelés már most is a leggazdaságosabb alternatíva, megelőzve a diesel- vagy gázgenerátoros áramfejlesztőket.
Bővebb felvilágosítás: Tel.: 06-20-921-6851 Honlap:
www.napelemolcson.hu (bejegyzés alatt)

(tudósítónktól)


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>