Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

III. évfolyam 3. szám 2006. március

A város szíve értünk dobog

Lapunk alapvetően gazdasági irányultságú, de nyitott a kulturális értékek felé is, mert valljuk: gazdasági fejlődés csak az egyének kulturális felemelkedésével valósítható meg. Budakeszi élénk kulturális életének híre messze túlnyúlik a városon, méltán. A térségi települések és sajtójuk együttműködésének jegyében - a szerző és a kiadó engedélyével - közöljük azt az interjút, melyet Szentpály-Juhász Miklós, a Budakeszi Hírmondó főszerkesztője készített Dalotti Tiborral, az Erkel Ferenc Művelődési Ház igazgatójával.
(az eredeti cikk a Budakeszi Hírmondó 2006. februári számában jelent meg.)


A Magyar Kultúra Napja alkalmából beszélgettünk Dalotti Tiborral, az Erkel Ferenc Művelődési Központ vezetőjével

Beiktatása óta, az elmúlt esztendőben sok minden történt. Megújult a művelődési ház munkája és több látványos sikert aratott.

Az egyik legkomolyabb sikerünknek azt tartom, hogy a korábbi programokat és rendezvényeket kivétel nélkül megőriztük, s ahol lehetett meg is újítottuk őket. Ezek között ingyenesen biztosítunk helyet a Budakeszin működő civil szervezetek rendezvényeinek. Széles a paletta. Itt találnak helyet többek között a Székelykör, a nyugdíjas klubok, a Hagyományőrző kör közösségei. Kiállító helységünkben folyamatosan mutatkoznak be városunk és szomszédaink képzőművészei. A számtalan esemény közül Zalai Károly és Nemes Kata kiállítását említeném, amelyeket különösen sokan kerestek fel, de nagyon büszke vagyok arra, hogy a város képzőművészeinek zömét sikerült megnyernem egy közös kiállításra is és a "Budakeszi álmodik" c. kiállítást május végén hihetetlen sokan tekintették meg. Fontos, hogy a régi programokból nem elvettünk, hanem hozzáadtunk.

Az Erkel Ferenc Művelődési Ház Budakeszin

Mondana példát ez utóbbira?

A teljesség igénye nélkül: sok-sok éves hagyomány a Családi napok rendezvénysorozata, amely évről évre megtölti a parkot a Fő utcában. Idén egy kitűnő világzenei együttes, a Makám tagjait sikerült megnyernünk egy vendégszereplésre. A május elsejei "Európa napon" Magyarország vezető táncegyüttesei léptek fel nálunk - nem egy közülük nagy nemzetközi versenyek és díjak birtokosa.

Rengeteg újdonsággal találkozhatott a látogató.

Valóban, sok újdonsággal sikerült előállnunk. Különösen nagy sikert arattak Halász Judit és a Kaláka együttes gyermekkoncertjei. A hat teltházas előadásra a jegyek már elővételben elfogytak, és ahogy mondani szokás, a csilláron is lógtak. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel dupla előadást kellett tartani. Nagyon szereti a közönség "Kakaó koncertjeinket" is, amely a klasszikus muzsika világát mutatja gyermekeinknek. A szép zene mellé mindenki kap egy bögre kakaót is. A kezdeményezés sikerét mindennél jobban mutatja, hogy sokkal több kakaó fogyott, mint amennyire eredetileg számítottunk. HOBO (Földes László) első koncertjén is sokkal többen voltak, mint amire előzetesen számítottunk, egy újabb termet kellett kinyitni a sok nézőnek.

Nagyon fontosnak tartjuk a civil kezdeményezésekben való részvételünket is. Úgyis mondhatnám, hogy néhány kitűnő ötletet tereltünk a megvalósulás felé. Ilyen volt a néphagyományra építő farsangi és szüreti mulatság is. Mindenki emlékszik rá, aki részt vett benne. De ilyen volt a "Budakeszi mesél" rendezvénysorozata, amelyben a legkülönfélébb művészeti ágak, a legkülönfélébb értékek és érdekességek jelentek meg, megmozgatva Budakeszi apraját-nagyját. Bakáts Tibor Settenkedő filmklubja is sokaknak ad nagy élményt és a filmtörténet legnagyobb alkotásait teszi átélhetővé. Az idei esztendő nagy öröme, hogy a Rojtos együttes nálunk folytatja a táncházat. Büszkék vagyunk rá, hogy Budakeszi egyre nevesebbé váló népzenei együttese itt zenél nálunk. Mondtam is nekik múltkor: "a világhír ne feledtesse soha, hogy honnan indultatok!"

Szemmel láthatóan egyre többen látogatják a házat. Mi változott a kommunikáció terén?

Mindenekelőtt új honlapot készítettünk - itt az internezők találhatnak meg minket. Minden háztartásba eljut programfüzetünk, amely havi programjainkat tartalmazza, és 6000 példányban jelenik meg. Jó kommunikációs lehetőség, amelyben nagy segítségünkre vannak a város kultúrájáért tenni akaró szponzorok. Nekik köszönhetően ez a füzet nem kerül egy fillérjébe sem az adófizetőknek, köszönet elsősorban a Mayer Toyotának. Ezen túl életre keltettük a teleházat, és pályázunk, pályázunk, pályázunk…

Miként tervezi a jövőt? Hogyan tovább?

Pályázatom lényeges pontja volt, hogy Budakesziről a Pestre szórakozni járókat itthon tartsuk. De ennél többet szeretnénk! Azt szeretnénk, ha Budapest indulna el Budakeszi felé élményeket gyűjteni, kikapcsolódni. Számtalan ötlet van még a tarsolyban, melyekkel találkozni fog az érdeklődő közönség. Kínálatunkból egyelőre hiányzik a jazz. Volt már ugyan koncert, de szeretnénk rendszeressé tenni. Nagy tervünk egy országos, esetleg nemzetközi hírű rendezvény létrehozása. Világzenei fesztivált szervezünk a Vadasparkban, a Wim bányában. A terv ugyan távoli, de dolgozunk rajta.

Lejárt a pályázati ideje. Számíthatunk a folytatásra?

A ház szemmel láthatóan jól működik. A politikai paletta összes résztvevője kinyilvánította, hogy szeretné, ha folytatnám. Magam is úgy gondolom, hogy csak akkor lenne szerencsés a folytatás, ha a testületben konszenzus jön létre ebben a kérdésben. A törvényeknek megfelelek - mert bár a törvényi meghatározás szerinti szakmai gyakorlatom hiányzik - de ez alól lehet felmentést kérni és kapni. Remélem, a következő elbírálás során elsősorban a szakmaiságot nézik ebben a kérdésben. Vezetői tapasztalatom, szakmai munkám több, mint másfél évtizedes - és a ház által elért eredmények igazolják is ezt. Csak egy kiragadott példa: a költségvetésünk, amely - az idei jelentős energiaemelések dacára - pozitív lett, s így a lehetőségeink is tovább bővültek.

A Botafogo Táncegyüttes vezetését is tovább folytatta. Nem sínylette meg az Ön "igazgatóságát" a csapat szereplése?

A Botafogo Táncegyüttes ebben az évben lett showtánc-világbajnok. Januárban nagy sikerű bemutatót tartott a Nemzeti Táncszínházban.

Azt szokták mondani, hogy minden sikeres férfiú mögött áll egy sikeres nő. Mint van ez Önöknél?

Feleségemnek is köszönhetem ezeket a szép sikereket. Nem könnyű összeegyeztetni a hivatás és család időigényét. Nagyon fontos, hogy a mindennapokban egy házaspár megtalálja a felmerülő gondok megoldását. Nekünk ez sikerül, bár naponta meg is kell dolgoznunk ezért. Négy gyermekünk van, ami nagyon komoly feladat mindkettőnknek, de különösen a feleségemnek, Zsuzsának.

A kicsik is táncolnak?

Igen. Egyrészről itt Keszin a Menczinger táncegyüttesben, másrészt a Tímár-féle híres "Csillagszeműeknél".

Mi a leghálásabb az Ön munkájában?

Amikor az ember azt látja, hogy a munkájának van értelme. Amikor látja, hogy egy-egy program jól "pörög", a vendégek sokan jönnek el, és jól érzik magukat rajta. Az csak a hab a tortán, amikor a végén nekünk is megköszönik az estét. Szeretem a mindennapi apró visszajelzéseket, amikor kiderül, hogy figyelnek arra, amit csinálunk, és nem utolsó sorban hálásak azért, hogy kaptak tőlünk VALAMIT!

Mi az, ami nehéz?

A ház állapota. Nagyon nehéz funkciójában megtartani az épületet. A fűtés haldoklik. Itt-ott a vakolat is elengedi magát. Hosszútávú megoldást csak a tervbe vett városközpont megépítése hoz majd. De addig is birkózunk ezzel a problémával! Megpróbáljuk egyre szebbé, otthonosabbá tenni a művelődés házát. Így készült el az emeleti padlóburkolat cseréje is. A nagytermet Makk Attila budakeszi polgár, neves belsőépítész segítségével sikerült megújítani. A színeket és a formákat ő tervezte számunkra - s ami nem kis dolog - teljesen ingyen! Apró figyelmességekkel, virágokkal, új színekkel mi magunk is igyekszünk kedveskedni vendégeinknek. A bordó színvilág az én "találmányom".

Budakeszi "kultúrfelelőseként" mit tart legfontosabbnak a Magyar Kultúra Napján?

A mi feladatunk, hogy értékeket mutassunk föl, úgy, hogy az emberek lássák is azt. Lássák, hogy az értékek értékesek. Az értékeket azonban nem lehet a régi, berögzött módszerekkel átadni. A legújabb módszereket kell használnunk, de nem önmagukért, hanem hogy az "értékes" üzeneteket célba jutathassuk. Idén is igen szép ünnepi műsort sikerült megvalósítani. Itt volt Dr. Hámori József akadémikus, korábbi kulturális miniszter, aki mély gondolatokat mondott el a kultúráról, amely nekünk magyar nyelv által őriztetik meg. A Rigó vonósnégyes a reformkorból és kortárs magyar szerzőktől játszott zenét. A Menczinger táncegyüttes és a Rojtos együttes autentikus népzenét hozott nekünk, és hallhattunk Reményik Sándor verset is. Remélem a jövőben már a Himnusz emlékművénél emlékezhetünk az ünnepre.

Szentpály-Juhász Miklós
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>