Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2009. augusztus

A szomszéd tehene

"A falu vendéglőjébe" szerencsésebb helyeken - országokban - reggelente a környékbeli kisüzemekből, kisgazdaságokból érkezik a friss áru.
A friss házi tej, házi sajt, háztáji zöldség, friss fűszernövények, a szabadban felnőtt tanyasi csirke, kacsa, liba, és a tanyasi disznó, amelyik tápot sose kóstolt. A pince és a kamra tele van házi készítésű lekvárral, befőttel, savanyúsággal, a falusi hentesmester házi sonkáival, kolbászaival. Az italkínálat a helyi borokkal, házi szörpökkel, házi pálinkákkal kezdődik
Az ételeket mindig a környékről származó, friss, kiváló minőségű árukból készítik, a szezonhoz illő választékban, lelkiismeretes gondossággal.

Ami nincs a konyhán: kockák, porok, egyéb vegyszerek és mérgek, és a hipermarketek ócska "márkás" és "gazdaságos" portékái. A hozzávalókért nem mennek messzebb a szomszéd falunál. Megbecsülése ez a szakmának, a vendégnek, a környéknek és az ott élő emberek munkájának egyaránt. És az ott élők is megbecsülik magukat és családjukat azzal, hogy nem adják alább. Nem táplálkoznak ételgyári műanyaggal, ártatlan gyereket nem etetnek tejbeízű grízzel, valódi ételek és italok kerülnek az asztalukra, ezzel óvva egészségüket, és gazdagítva saját közösségüket. Mi lehet kellemesebb kötelesség, mint a szomszéd csirkéjét a másik szomszéd borával leöblíteni?
Nem várhatjuk, hogy egyszer csak egy ilyen világban ébredünk El kell kezdenünk lépegetni errefelé, a saját testi és lelki egészségünk érdekében.

A Landora Pizzéria "zöld étlappal" bővíti kínálatát, amin csak olyan fogások szerepelnek, amelyek őstermelők, kézművesek áruiból, szabadtartású háztáji baromfiból és sertésből készülnek. Valódi ételek, valódi hozzávalókból.
Az étlap akár naponta változhat, az aznap beszerezhető áruktól függően. Egyszerű, de gondosan elkészített, jóízű ételek, hagyományos és modern, magyar és nemzetközi receptek egyaránt. Hozzájuk a környék kiváló borait, házi pálinkáit ajánljuk, és igazi házi szörpöket. Célunk, hogy minél több hozzávalót a közvetlen környékünkről szerezhessünk be, így vendég is, termelő is jól járjon. Erre törekszünk azzal is, hogy kézműves árukat termelői áron kínálunk elvitelre! Hihetetlenül sokféle áru készül kiváló minőségben, kézműves formában a mézektől a kecskesajtig, a zöldfűszerek, olajok, ecetek befőttek, tészták, csokoládék, háztáji húsok, zöldségek, gyümölcsök feldolgozásáig, az erdők, mezők kincseiből készített termékekig. Folyamatosan igyekszünk bővíteni a "zöld választékot", új termékek és források felkutatásával, és minél több környékbeli termelő bevonásával a közös sikerbe.
Lehetőségeinket a jelenleg hatályos jogszabályok, és az illetékes hatóságok előírásai valamelyest korlátozzák ugyan, de bízva bízunk benne, hogy tőlük is "zöld utat" kapunk. Bár, rólunk, magyarokról egy nem túl hízelgő mondás járja, mi azon leszünk, hogy éljen a szomszéd tehene is!

Bereczki Gábor
Landora Pizzéria, Páty ...>>>
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>