Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu


A Talentis Programiroda sajtóközleménye 2004. február 19.

Ötletpályázat a magyar Szilícium-völgyért

Meghirdették az ARCHIDEA II. európai, területrendezési- és fejlesztési ötletpályázatot

 

Hogyan néz majd ki a 21. század közép-európai technológiai központja? Hogyan kerülhet egy magyar kistérség Európa élvonalába? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Építész Kamara, a Zsámbéki Medence Regionális Területfejlesztési Társulás (ZSÁMERT) és a Zsámbéki-medence Térségfejlesztő Kht. által 2004. február 19-én kiírt kétfordulós nemzetközi ötletpályázat, amelynek célja, hogy a mintarégióként kijelölt Zsámbéki-medencét felkészítse az amerikai Szilícium-völgy mintáját követő tudásvölgy befogadására.

A Zsámbéki-medence tizenhárom önkormányzatát tömörítő kistérségi társulás, a ZSÁMERT összehangolt térségfejlesztési terv kidolgozását határozta el, hogy a régió települései ne egymás ellenében, hanem egymást segítve kamatoztathassák adottságaikat. Annak érdekében, hogy a legjobb tervek valósuljanak meg, kezdeményezték az ARCHIDEA II. európai, területrendezési- és fejlesztési ötletpályázat kiírását.

A kétfordulós pályázat tárgya a kistérség, területrendezési- és fejlesztési koncepciójának kialakítása. A kiírók azt szeretnék elérni, hogy a neves hazai és külföldi építészek gyakorlati iránymutatást adjanak abban, hogy hol és mit érdemes építeni a települések közös, fenntartható fejlődése, az életszínvonal emelése érdekében.

Az pályázat első fordulója nyilvános, amelyben minden részvételre jogosult magyar és nem magyar nemzetiségű építész, építész iroda és tervezői csoport indulhat. E forduló célja a Zsámbéki-medence, Budapest Nyugati Kapu térségének általános terület-felhasználási és beépítési tervének kidolgozása. Az első fordulót követően a legjobb pályamunkák alkotói meghívás nyernek a második fordulóra, melynek során egy részletes rendezési terv és egy építészeti ötleteket és megoldásokat is tartalmazó tervjavaslat készítésére kerül sor, az első fordulóban beérkezett ötletek alapján.

A bíráló bizottság az első helyezett pályamunkát 8000 euróval, a másodikat 3000 euróval, míg a harmadikat 1500 euróval díjazza. A pályázati dokumentációt 2004. február 19-től lehet megvásárolni, a regisztráció határideje 2004 március 29-e.

A kiírók a Bíráló Bizottság elnöki tisztére Dr. Baráth Etelét, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal vezetőjét kérték fel. A tizenhét tagú Bizottság munkájában részt vesz többek között Schuchmann Péter, a Magyar Építészeti Kamara delegáltja, a Pest-Terv vezetője, Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal vezetője, Szabó Imre, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, és Szántó János, a ZSÁMERT elnöke.

Az Archidea II. egybevág azzal a törekvéssel, hogy a régió lakosainak, és polgármestereinek együttműködésével a térségben jöjjön létre Közép-Európa első tudásvölgye, így a tervpályázat eredménye alapul szolgál a tudásalapú régiófejlesztési program megvalósulása során létrejövő Campus, Innovációs Központ, Technológiai Park három pillérének, valamint számos környezetfejlesztési projekt létrejöttéhez is. A pályázat így komoly kihívást jelent az építészszakmának, hiszen a terveknek a régió fejlődésének biztosítása mellett egy össznemzeti jelentőségű beruházás, a tudásvölgy elhelyezését is meg kell oldani.

Az ARCHIDEA II. európai, területrendezési- és fejlesztési ötletpályázat kiírását és a tervpályázatról szóló további információkat a www.zsambekimedence.com internetes oldalon olvashatnak.

 

További információ:

Nagy Zsolt

Ügyvezető igazgató

Zsámbéki-medence Térségfejlesztő Kht.

T.: 06-1-345-8038

E-mail: zsolt.nagy@zsambekimedence.com

A Bíráló Bizottság tagjai:

 

Dr. Baráth Etele

Államtitkár / Okl. Építészmérnök

MEH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU támogatások Hivatala

Szabó Imre

Elnök / Tanár

Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács

Fegyverneky Sándor

Hivatalvezető / Okl. Építészmérnök

Országos Lakás és Építésügyi Hivatal

Schuchmann Péter

Ügyvezető / Okl. Kert-és Tájépítész mérnök

Pestterv Kft. / Magyar Építészeti Kamara

Csohány Klára

Főépítész / Okl. Építészmérnök

Pest Megye Önk. Hivatala

Callmeyer Ferenc

Okl. Építészmérnök DLA

 

Toók Gabriella

Kistérségi menedzser / Számítógép programozó

Zsámbéki-medence Regionális Térségfejlesztő Társulás (ZSÁMERT)

Szántó János

Polgármester / Okl. Gépészmérnök

Bicske Város Polgármesteri Hivatala

ZSÁMERT elnöke

Schnaider László

Polgármester / Okl. Agármérnök

Herceghalom Polgármesteri Hivatala

Kálmán Lajos

Polgármester / Igazgatás-szervező

Etyek község Önkormányzata

Dr. Takács Ernő

Programigazgató / Jogász

Talentis Programiroda

Gauder Péter

Ügyvezető / Okl. Építészmérnök

ECORYS Kft.

Prof. Molnár Jenő

Okl. Építész Professzor

Grazi és Győri Egyetem

Ongjerth Richárd

Ügyvezető / Okl. Építészmérnök

Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht.

Dr. Braun Gyula

Igazgató

Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviselete

Dr. Palovics Lajos

Polgármester / Történelem és földrajztudományok doktora

Biatorbágy Polgármesteri Hivatala

Szénási Zsolt

Ügyvezető Igazgató/ Okl. Építészmérnök

Térplan Kft.

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>